Marti, fotoliul de joi, si o carte care mi-a placut – Magie de ambe sexe

Posted on Updated on

 sherry lecturand

Despre lectura aceasta am scris mai demult, pe un blog acum inchis. Dar cartea tot imi place.

Magie de ambe sexe (Terry Pratchett, 1987) – cartea (eu am citit editia in limba romana aparuta la Noesis , in anul 2003, in traducerea Domnicai Macri) are in primele pagini o scurta biografie a autorului, scrisa in nota umoristica, din care reiese ca Terry Pratchett, care „inca n-a murit”, considera ca „scrisul e cel mai bun mod de a te amuza de unu singur”. Si de a-i amuza si pe altii, daca scrii bine (cazul povestii de fata), as putea adauga eu.
„Magie de ambele sexe” este a 3-a carte din seria „Lumii disc” (prima pe care am citit- eu din aceasta serie) si povesteste, potrivit autorului ei, „despre magie, despre incotro se indreapta ea, dar mai ales de unde vine si de ce, cu toate ca nu are pretentia sa raspunda la nici una din aceste intrebari”.
Dupa ce-am citit „Magiade ambe sexe” nu am ramas cu impresia ca ar fi trebuit sa fi citit si celelalte doua carti din seria „Lumea disc’ pentru a intelege cum sta treaba in universul Lumii disc, a carui esenta, de altfel, este si descrisa in primele pagini: numele ii vine de la faptul ca e o lume „rotunda si plata ca o pizza geologica”, marginita de jur imprejur de un ocean care se varsa fara incetare in spatiu, si e carata in spate de 4 elefanti care, la randul lor, stau pe carapacea Marelui A’Tuin, marea Broasca Testoasa.
Ca ingredinete pentru o pizza gustoasa, respectabila si indestulatoare, bucatarul Terry Pratchett a pus:
– una bucata vrajitor (pe nume Drum Bilet) – care ar putea fi cascavalul clasic, – se topeste repede, ce-i drept, dar este indispensabil pentru gust si aspect estetic
La inceputul cartii, Drum bilet asta traverseaza Muntii Berbecelui in calitate de vrajitor pentru a-si desemna un urmas, trece printr-o faza vegetala in calitate de copac fructifer, pentru ca, la sfarsitul cartii, sa revina la sentimente mai bune fata de regnul animal, in calitae de furnica.
– una bucata toiag de vrajitor, bat magic „inalt de un stat de om, ros cat incheietura mainii si acoperit cu gravuri care pareau sa se schimbe sub priviri – are puteri si temperament si tot ce-i mai trebuie…e napraznic si alaturi de eroul principal in majoritatea aventurilor, dar, la un moment dat, e deghizat intr-o casnica si inofensiva matura. Nimeni sa nu se lase pacalit…e doar o stare temporara si cred ca nici nu a prea fost de acord cu asta
– un sat, pe nume Kurunsus, „care nici nu ar fi aparut pe o harta a muntilor si care abia daca se vedea pe harta satului”, daca nu ar fi inculs o fierarie, a lui Gordo Fierarul, al 8-lea fiul la parinti, care, la inceputul povestirii, astepta sa i se nasca cel de-al 8 lea fiu…cel pentru care venise pana in pravalia lui vrajitorul Drum Bilet si toiagul
– Buna Batevreme (sau Esme Batevreme), sarea si piperul preparatului culinar de fata, vajitoare respectata din Kurunsus, experta in „mintologie”, „Imprumuturi” si magie adevarata, de pamant, cititoare in semnele vremii, ale comportamentului oamenilor si animalelor si din „Almanah”. Vajnica dispretuitoare a jeometriei, e primul dascal al eroului principal, si, in general, un personaj foarte important
– Eskarina a lui Gordo Fierarul (zisa, pe scurt, si Esk), cel de-al 8 lea fiu al unui al 8-lea fiu, care, absolut din intamplare, s-a nimerit sa fie fata, si sa-i pacaleasca pe toti, si sa primeasca toiagul si puterile li Drum Bilet.
Intriga principala este condimentata de faptul ca, dupa convingerea Bunei Batevreme si a altor personaje, „femeile nu fusesera niciodata vrajitori”, ceea ce facea conditia lui Esk „total impotriva naturii”.
Spre explicitare si chiar si o mai ampla intelegere a intrigii de fata, mentionez defintia unei vrajitoare respectabila despre diferenta dintre ce fac vrajitoarele si vrajitorii, pe care i-a prezentat-o unui om simplu dar cu o buna perceptie asupra realitatilor cotidiene: este ca diferenta dintre cidru si lichiroul de mere. Daca din cidru poti sa bei o gramada si sa te simti grozav (ca de aia se si bea), din lichiorul de mere (care se face tot din cidru) se bea in paharele mici si doar putin cate putin, si nu prea des, pentru ca se duce direct la cap [si nu mai apuci sa-ti dai seama cat de grozav te simti, de fapt].
Acum ca reteta e gata, si are si un pic de alcool, cat pentru a porni la drum cu vioiciune, curaj si bunavointa (speranta e subinteleasa, mai ales cand Buna Vrajitoarea trebie sa gaseasca Universitatea Nevazuta pentru a o ajuta pe Esk sa invete, cat o fi de contra naturii, sa devina vrajitor), o punem in forma de pizza si asteptam putin, sa se acomodeze.
In timpul asta, dupa cum se intelege, vrajitoarea si fetita chiar pleaca din Kurunsus catre Universitatea Nevazuta, si catre diverse intamplari care mai de care mai extraordinare, care se intampla cu ajutorul (sau dimpotriva) al unora precum Hilta Capreala (vrajitoare prietena cu Buna Batevreme), hangiul Somoara si nevasta-sa cea uscativa (si rea si lacoma, as adauga eu), zoonii din neamul negustorilor lui Amschat B’hal Zoon (doar un Mincinos si familia lui compusa din 3 neveste si 3 copii), Gander Adab (seful caravanei catre Ankh Merpork), Maestrul Melano (adica vrajitor) si balbaitul Simion (care se ducea si el spre Universiaea Nevazuta ca sa-si obina toiagul de vrajitor), Arhicancelarul Farunghi, Arhimag al Vrajitorilor celor 7 stele, Madam Kapsec, precum si diversi vrajitori, chestii din lumea nevazuta, furnici si altii.
In drumul asta calatoresc (la un moment dat chiar si despartite) pe jos, cu barja pe apa, cu matura, cu gandul…
Ce s-o mai lungesc, bagati pizza la cuptor si, pana se coace, terminati de citit si cartea. Face o pofta grozava de mancare si de ras.
Plus ca are si niste idei foarte interesante.

Urmatoarele critici despre carti vor fi mult mai scurte. Dupa cum am spus la inceput, critica asta e mai veche, scrisa pe cand aveam mai multa rabdare si timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s