completare

Posted on

 fotoliu                                                                                                                        Sherry pe fotoliul din garnitura prezentata saptamana trecuta, careia am omis sa-i mentionez o calitate deosebita: atat cele doua fotolii, cat si canapeaua, sunt extensibile, putand fi cu usurinta folosite pe post de asternut pentru musafirii ramasi peste noapte si nu numai.

            Si inca o critica despre o carte cu magie, pe care am citit-o intr-o iarna, cand afara era la fel de innorat si frig ca astazi.

“Jonathan Strange & Mr. Norrell”, de Susanna Clarke, aparuta in 2007 la “RAO International Publishing Company” (ilustratia copertei de William Webbiar, iar cele din interior de Portia Rosenberg), in traducerea Madalinei-Monica Stancu, e o carte Mare:
– dimensiuni – 860 de pagini editia in limba romana (prêt pe masura, peste 60 lei noi)
– tradusa in 32 de limbi (desi a fost publicata doar in 2004 si e roman fantasy)
– premiata – conform copertei editiei din limba romana, in 2005 cu Hugo Award si World Fantasy Award pentru “cel mai bun roman”
– indelung aclamata Jonathan Strange & Mr Norrell is unquestionably the finest English novel of the fantastic written in the last seventy years” (Neil Gaiman), “A chimera of a novel that combines the dark mythology of fantasy with the delicious social comedy of Jane Austen into a masterpiece of the genre that rivals Tolkien…” (TIME Magazine), “Perfectly balanced between outlandish fantasy and richly detailed historical reality, Jonathan Strange & Mr. Norrell deserves to be welcomed into the modern literary canon, not just the bookshelves of fantasy geeks. It’s pure magic.” (NEW YORK POST), “Many books are to be read, some are to be studied, and a few are meant to be lived in for weeks. Jonathan Strange & Mr. Norrell is of this last kind …”(Washington Post) and so on…(vezi pagina oficiala la http://www.jonathanstrange.com – unde se gasesc si biografiile autoarei care a scris-o, timp de 10 ani, biografii scrise atat de editor, cat si de personajele care dau titlu cartii in cauza, domnii magicieni Jonathan Strange si Norrell).
Si toate astea, desi e un roman de debut (publicat prima oara in U.S. pe 8 septembrie 2004 si apoi in U.K., pe 20 septembrie, acelasi an), o istorie alternativa a Marii Britanii din secolul 19, din timpul Razboaielor cu francezii lui Napoleon.
Cu multa, multa, multa imaginatie,umor si ironie, autoarea povesteste intamplarile extraordinare prin care trec iubitorii unei arte ale carei aspecte practice au cazut in uitare – magia, pentru a o reinvia.
Desi la teorie mai multi viteji de vita nobila se pricepeau (ma refer la gentlemanii britanici atat de scortosi), nimeni nu mai practicase magia de secole, iar cooperarea dintre Jonathan Strange si Mr Norrell are tocmai aceasta miza – relansarea magiei practice.
Preocupare onorabila, aceasta activitate devine si mai palpitanta (si chiar periculoasa) cand se transforma, pe parcursul povestii, intr-o competitie, cu atat mai savuroasa cu cat cei doi au temperamente, caractere, istorie personala si viziuni asupra acestei misiuni foarte diferite – Mr Norrell, care desfiintase mai multe societati de magicieni teoreticieni si care avea in biblioteca personala toate cartile cu si despre magie notabile din regat (si pe care nu dorea sa le arate altcuiva), vroia sa pastreze magia doar pentru sine, sa o modeleze dupa bunul plac si chiar sa stearga numele unor magicieni care nu “corespundeau” profilului sau din istorie, in timp ce Jonathan Strange, care avea talent innascut si foarte diluate cunostinte teoretice in domeniu (evident din cauza ca nu avea acces la carti) pleda pentru “popularizare” si “inovatie”, pentru intoarcerea la magia Regelui Corb – la magia naturii si a spiridusilor.
Descrierea evenimentelor la care sunt partasi cei doi sau pe care ei insisi le genereaza se deruleza pe un fundal bine definit prin ample, omniprezente si foarte detaliate note de subsol (biografii de magicieni, recenzii de carti de specialitate, intamplari si oameni obisnuiti) – care confirma, daca mai era nevoie, imaginatia fantastica a autoarei.
In afara personajelor pe care s-ar fi asteptat orice cititor sa le gaseasca intr-o carte cu magie – spiridusi (destul de slab reprezentati din punct de vedere numeric – accentul cazand pe un gentilom cu parul argintiu ca un puf) si magicieni, in acest roman se regasesc si personaje din cartile de istorie (nu doar istoria istoriei), precum ducele de Wellington, regele George al III- lea sau Lordul Byron, care au multe din calitatile pastrate in cartile de care pomeneam si inca multe altele in plus.
All in all, “Jonathan Strage & Mr Norrell” e o carte mare (atat la propriu, cat si la figurat) si, in opinia mea, putin poate “cam multa” – nu e greu de citit (dar sunt multe pagini – cinste editurii ca a legat-o cum trebuie si nu ies paginile), povestea e foarte incitanta (dar din cauza ca se desfasoara pe o perioada destul de indelungata, obosesti si cam uiti ce s-a mai intamplat daca ai intrerupt lectura, plus ca nu toata lumea e famliarizata, in detalu, cu un domeniu atat de vast ca magia) iar notele de subsol sunt foarte inteligent scrise si originale (in afara ca, la un moment dat, m-am intrebat daca nu cumva unele sunt reale, au o frecventa prea mare si, daca ai rabdare sa le ciesti, iti rup ritmul lecturii si te ametesc). Mi-a placut enorm stilul autoarei (fan declarat al lui Jane Austen), umorul si (auto)ironia omniprezente in toata cartea dar, in unele cazuri, umorul mi s-a parut putin fortat, ca si cum ti s-ar fi dat e inteles ca “e cazul sa te amuzi”.
Recunosc, mi-a placut, dar nu cred c-am s-o recitesc prea curand. O data a fost de ajuns.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s