Sebastian A. Corn – 2484 Quirinal Ave.

Posted on

De vă-ntâlniți, vă rog să-i dați adresa mea, de vă-ntâlniți cu … evoluția.

/2484 Quirinal Ave., aceasta este adresa /2484 Quirinal Ave. Seniorii imaginatiei

Mda, evoluția…

s.f. 1. Evoluare, dezvoltare, schimbare, transformare. 2. (spec.) Proces cu caracter istoric constând mai ales într-o formă a dezvoltării, care presupune acumulări cantitative treptate, obiective și subiective, în viața socială și care pot duce la schimbări radicale, calitative, la revoluție. 3. Desfășurare, curs. 4. Mișcare largă (mai ales circulară); mișcare de ansamblu executată de o trupă, de o navă, de un avion etc. [Var. evoluțiune s.f. / cf. fr. évolution, it. evoluzione, lat. evolutio], cum îi zice dex-ul.

/ romanul lui Sebastian A. Corn poate fi citit și din această perspectivă /

              2484 Quirinal Ave.  este un roman care, după cum susține autorul în prefața e-book-ului editat de editura Eagle Publishing House, a fost ultima sa carte scrisă de mână (cu stiloul) în totalitate. Desigur, până să ajungă roman, ”2484, Quirinial Ave.” a fost mai întâi o povestire de vreo 25 de pagini, scrisă cu pixul pe un caiet vechi de matematică. Ulterior, a evoluat într-un manuscris bătut la o mașină de scris. Culmea evoluției – am citi povestea în format e-book, la un e-reader 🙂 .

/ ei, nici  chiar atâta evoluție; am citit-o pe laptop /

Povestea se derulează într-o lume în care Imperiul Roman nu s-a prăbușit, ba din contră, pare să prospere.

Aici sclavia n-ar fi fost abolită, comunicațiile se desfășoară prin intermediul păsărilor călătoare sau a semnalelor luminoase transmise de puțuri plutitoare, banii sunt minae, electricitatea n-a fost descoperită, plasticul – nici el n-a fost inventat, se călătorește cu locomobilul și  dirijabilele de buzunar (chiar și cu planoare), muzicienii cântă la sythare, iar luptele pentru putere se duc în culise, ori în văzul lumii între stoici, hermeticii și cercurile financiare helvete. Desigur, există și secta călugărilor rași în cap și cu saronguri portocalii (Hare Krishna), cu un rol deloc de neglijat în balanța puterii în  Imperiul roman.

/ civilizația umana a luat alt curs, croit parcă din scrierile lui Ammianus Marcellinus (un general roman de origine greacă, considerat, uneori, ultimul mare istoric latin) și ale lui Jules Verne; doar corporațiile feroce, setea (nesătulă) de putere și efectele globalizării vin din cotidian ; romanul parcă a fost scris la începutul anilor 90? /

Toate aceste interese converg spre unicul deținător al cheii care poate deschide cutia evoluției, tatăl lui Rufinus Eutherius – bătrânul Amphiaraos Eutherius. Acesta e un misterios om de afaceri, care consideră că: ”singura urmă pe care trebuie s-o lase un individ în societate este semnătura din josul cecurilor și al polițelor. În rest, nu merita să te lași văzut, auzit sau mirosit”.

Bătrânul Eutherius credea atât de mult în principiul acesta încât nici propria lui familie nu mai avea contact cu el de mai mulți ani, decât prin cymbalofoane, luxofori sau curieri interpuși, suprapuși, pe care Rufinus și fratele lui (cei doi fii naturali ai bătrânului) nu reușiseră niciodată să-l descifreze.Cu toate acestea, romanul începe cu Rufinus (Eutherius cel tânăr) nevoit să pornească în căutarea tatălui său, la întrecere cu celelalte părți interesate (stoici, hermeticii și cercurile financiare helvete, călugării în saronguri) să-l deposedeze pe bătrânul Eutherius, cel mai puternic om de pe glob de ”puterile sale, exagerat de mari” .

/ bătrânul Eutherius are niște puteri mai speciale, care-i permit să controleze și să corecteze evoluția lumii în funcție de propriile lui interese. Datorită lor, spre exemplu, e cel mai abil jucător la Bursă, ori are averi nemăsurate /

Dar ca să-l deposedezi pe bătrânul Eutherius de puterile lui – treabă care nu se poate face decât fix înainte de trecerea în mileniul III ori peste vreo șase decenii mai încolo, trebuie, mai înainte de orice, să-l găsești. Să-i afli adresa!

/ am zis 2484 Quirinal Ave.? /

Vă invit așadar să-l urmăriți pe tânărul Eutherius plecat în căutarea bătrânului Eutherius, într-o cursă nebună, ce trebuie să se finalizeze înainte de sărbătoarea de sfârșit al Mileniului II.

/ vorbim de 2000 de ani de la reforma lui Iulius C. Caesar, desigur /

Aveți răbdare primele 80 de pagini (de e-book), odată ce aflați cine cu cine ține (ca să nu spun cum îi cheamă pe eroi, de unde provin, cum arată) sau ce reprezintă device-urile și denumirile ciudate întâlnite la tot pasul, povestea o să vă placă la nebunie, până la ultima pagină. E o lume uimitoare, complexă și plină de exotism. Intriga este alertă iar finalul… ei bine, abia când ajungeți la ultimele pagini o să aflați și care era miza cursei (foarte interesantă) pentru localizarea lui Eutherius cel Bătrân.

/ da, sigur, până am trecut de alea 80 de pagini m-am tot gândit să abandonez o lectură deloc ușoară, ba, parcă special complicată de autor. Totuși, când romanul începe cu ”O corabie-de-orgii! Rufinus dorea o corabie-de-orgii! Cu cât mai rapidă, cu atât mai bine.”, parcă ești curios să afli dacă romanii sunt destrăbălați și-n lumea lui Sebastian A. Corn. Sunt! /

A, da, fiți avertizați, pe parcursul volumului veți găsi fragmente scurte (nu le zic propoziții, căci multe nu sunt), încadrate între semnele ”/” și ”/” (cam cum fac scriitorii când nu sunt mulțumiți cu o anume exprimare și scriu mai multe variante, despărțite de semnul ”/”, pentru a se decide mai târziu care e cea mai potrivită). Acestea nu sunt  erori de redactare, cum am fost eu înclinată să cred (poate și fiindcă am citit romanul electronic) primele trei-patru dăți când le-am întâlnit . Nu. Au rolul lor bine-definit în economia textului, chiar dacă îl veți descoperi abia spre sfârșitul poveștii.

/am spus că romanul se sfârșește cu petrecerea de anul nou, trecerea în Mileniul III (nu-i spoiler!),

așadar pentru romanii lui Sebastian A. Corn – anul 2012 este trecut de mult,

pentru noi, La mulți ani, să ne vedem/citim sănătoși în 2012! vă urez Lectură plăcută!/Petrecere frumoasă!/ Sănătate!/ Noroc (și la bani)!/ S-aveți parte de înțelegere!/ Inspirație! și/ de ce nu?/ Fericire!

* puteți să-i urați toate acestea și autorului 2484 Quirinal Ave., pe blogul său personal, aici : http://sebastian-corn.tapirul.net/, unde găsiți (sau puteți să întrebați) mai multe informații despre scrierile (multe) și preocupările (variate ale) lui Sebastian A. Corn.

/ e de profesie medic, aveți grijă la adresare /

* cărțile Eagle Publishing House pot fi achiziționate prin librăria Amazon.com (pentru comenzi internaționale), în format print sau versiune electronică pentru utilitarul Kindle. Pentru livrări în România, achizițiile din colecția Senirorii Imaginației se fac prin librăria online www.elefant.ro (a făcut moș Crăciun și pentru mine, darea de seamă despre aceste e-book-uri, la anul) sau www.edituravirtuală.ro și www.imaginastore.com.

Și-acum, de final de an, o melodie, că tot îi zicea din sythar Carold de Santaana, într-o tavernă gălăgiasă, nu foarte departe de 2484 Quirinal Ave.

Advertisements

One thought on “Sebastian A. Corn – 2484 Quirinal Ave.

    […] citit un pic si aici unde autoarea articolului are o alta parere cu privire la aceste fragmente. Si, dupa cum am scos in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s