bate-un vânt de primăvară

Posted on

Zicala spune că ”toamna se numără bobocii”, dar în SF-ul românesc asta se întâmplă (și) la început de an.

Vorbesc, desigur, despre premiile  ”Vladimir Colin” și ”Galileo”.

Premiul “Vladimir Colin” se acordă (nu neapărat la intervale regulate) apariţiilor în volum ale scriitorilor de limbă română, în genurile SF şi fantastic, începând cu anul 1999.

Anul acesta, pe 24 februarie 2012, la București, juriul compus din Mircea Opriță (președinte), Lucian-Vasile Szabo, George Ceaușu, Liviu Radu și Cătălin Badea-Gheracostea a premiat, dintre producțiile literare SF&F românești publicate în intervalul  2008 – 2010, următoarele volume:

Vindecătorul (Cartea Românească, 2008) de Sebastian A. Corn (categoria ROMAN),

Rock me Adolf, Adolf, Adolf (Bastion, 2008) de Silviu Genescu (categoria PROZĂ SCURTĂ SF),

Între bariere (Millennium Press, 2010) de Doru Stoica (categoria PROZĂ SCURTĂ FANTASTICĂ) și

Istoria benzii desenate românești 1891 – 2010 (Vellant, 2010) de Dodo Niță & Alexandru Ciubotariu (la categoria NON-FICTION).

Premiile Galileo, aflate la a II-a ediție, s-au acordat în urma unui proces de votare desfăşurat în cinci etape, care a durat o lună de zile, votanți fiind abonații revistei SF Galileo.

Galileo Online

Premiul Galileo 2012 pentru cel mai bun volum (publicat de un autor român în 2011): Dan Doboş – DemNet – MediaTech, Iaşi, 2011

Premiul Galileo 2012 pentru cea mai bună proză scurtă (publicată de un autor român în 2011): Michael Haulică„Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mişeleşte de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureştilor” – în antologia Steampunk: A doua revoluţie, editată de Adrian Crăciun, Millennium Books, Satu Mare, 2011

Premiul Galileo 2012 pentru cea mai bună antologie (conţinînd proză de autori români şi apărută în România în 2010-2011): Adrian Crăciun (editor) – Steampunk: A doua revoluţie – Millennium Books, Satu Mare, 2011.

În afara celor trei premii al căror cîştigător a fost decis prin vot de către abonaţi, redacţia revistei Galileo şi echipa Millennium Books vor acorda şi în acest an Premiul Galileo 2012 pentru întreaga activitate lui Liviu Radu, pentru ”poveştile extraordinare pe care ni le-a dăruit şi continuă să ni le dăruiască”.

Și dacă la festivitatea de acordare a premiilor Vladimir Colin nu am fost prezentă, este foarte posibil să ajung la decernarea premiilor Galileo, care va avea loc în curând – pe data de 18 martie, în cadrul Tîrgului de Carte F&SF Final Frontier.

Că tot veni vorba de premii, simpaticii Fani SF  (http://fansf.wordpress.com/) s-au hotărât să acorde, începând din acest an (2012) PREMIUL FANSF pentru următoarele categorii: ”Cel mai bun roman românesc”, ”Cel mai bun roman străin în traducere”, ”Cel mai bun roman străin în original” și Cea mai bună povestire a unui autor roman nepublicat în volum (povestiri apărute pe hârtie sau în format electronic)”. Premiile vor fi acordate în baza nominalizărilor făcute de cititorii și comentatorii pe site-ul menționat (care are din ce în ce mai mulți cititori, mai ales în urma organizării unor concursuri cu premii în cărți – inclusiv un recent concurs ”Top 10 romane SF românești”, precum și a unor interviuri foarte interesante cu scriitori români de SF). Premiile au în vedere lucrări apărute în anul 2011 (1 ianuarie – 31 decembrie), reeditările fiind excluse. Cum mâine (05.03.2012) se încheie perioada de votare, sugerez celor care nu au apucat să-și anunțe opțiunile să se grăbească 🙂 .

Acum, ca să rămânem în zona înțelepciunii populare, să ne amintim că ”după coajă se vede pomul, după haină, omul!” Iar la început de primăvară, când pomii încă nu au înmugurit, majoritatea revistelor românești electronice (era să scriu ecologice) cu tematică SF și-au schimbat și ele hainele:

Galileo Online (http://revista-galileo.ro/ editată de Millennium Books), după luptele de astă iarnă cu ceva hackeri ruși, și-a curățat codul (până și Chrome-ul i-a dat undă verde), și-a upgradat logo-ul (îmi place 🙂 ), a adăugat un sumar cu postările din fiecare lună (nice, așa poți găsi mai repede ce te interesează) și publică (constant, bravo!) multe articole, știri și recenzii din domeniul SF.

Nautilus.ro, revista SF editată de Nemira, a trecut și ea, printr-o rebranduire, ca și majoritatea site-urilor (domeniilor) aparținând editurii, de altfel. Conținutul nu s-a modificat deloc, dar ce folos, că nu mai recunoști (nici peste sumar nu prea dai din prima) nimic atunci când le deschizi pagina. Or fi haine noi, mai colorate, friendly user cu tot felul de  flash-uri, widget-uri și butoane de Like, dar mie nu-mi place nou design. Cum n-au buton de Dislike, zic aici: Îmi plăcea mai mult cum era înainte!

Mai colorată este și Helion SF Online, odată cu apariția numărului 20 februarie 2012 (OK, nice, frumos, plus că au și-o adresă nouă http://www.helionsf.eu/), deși la partea de conținut nu s-a schimbat nimic (în mai bine). Comentarii, în continuare, nu se pot face (aiurea), așa că scriu aici: noul design, layout-ul îmi place!

Așa cum îmi place și  vântul ăsta de primăvară care începe să bată pe-afară. Numai de s-ar topi odată zăpada asta 🙂

Până atunci, nu uitați să urmăriți mărțișoarele mele muzicale, câte una pentru fiecare cojoc dat jos de babă.

🙂

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s