fani SF

Posted on Updated on

În zilele de 24 și 25 martie a.c. la Timișoara, în organizarea cluburilor de SF ”Helion”
Quasar” și ”Victor Anestin” s-a derulat ”Convenția Națională a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction din România” – ROMCON pe scurt, ”o convenție a fanilor literaturii Science Fiction”.

Din lipsă de timp, n-am putut răspunde pozitiv invitației de a participa, dar am urmărit discuțiile aprinse din mediul on-line pe marginea legitimității și oportunității organizării unui astfel de eveniment. Evident, aștept cu multă curiozitate follow-up-ul, mărturiile participanților.

Printre acestea se înscrie și articolul din ”Observator cultural” semnat de Cătălin Badea-Gheracostea, critic literar și membru în juriul care a acordat premiile RomCon 2012, care tocmai a preluat ștafeta de la Michael Hăulică, pentru a continua rubrica Science Fiction&Fantasy din publicația amintită (Mult succes, Cătălin!).

On-line, îl veți putea lectura mâine, aici http://www.observatorcultural.ro/

Până atunci, iată câștigătorii (Felicitări tuturor!) premiilor RomCon 2012, stabiliți în urma unui ”sistem de vot  mai complex (? asta e formularea standard pe care am găsit-o în semnalele on-line), îmbinîndu-se votul juriului (compus din George Anania -președinte, George Ceaușu, Cătălin Badea-Gheracostea, Viorel Pîrligras, Lucian Vasile-Szabo) cu voturile participaților la convenție”.

(mențiune : imaginile care ilustrează această postare au fost preluate de pe: blogul lui Michael Hăulică și Galileo on-line)

Roman: Mircea Opriță – Călătorie în Capricia

 Acesta este cel mai recent roman SF al lui Mircea Oprita; volum selectat pentru concursul Seniorii Imaginatiei 2011, poate fi achiziționat din librăria virtuală elefant.ro

Proză Scurtă: Michael Haulică – ”Povestea lui Calistrat Hadîmbu din vizireni, ucis mișelește de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureștilor” – din antologia ”Steampunk” editată de Adrian Crăciun

generos, Michael oferă nuvela spre lectură cititorilor blogului său; pentru o poveste savuroasă, mergeți aici – http://michaelhaulica.wordpress.com/, în dreapta ecranului sub Titlul  ”Ultima ispravă”, click pe titlul povestirii premiante (a câștigat și premiul Galileo 2012).

Non-ficțiune: Mircea Opriță – Stiință și violoncel

Vă recomand articolele scrise de Mircea Opriță, unul din cei mai avizați analiști ai SF-ului românesc, pe blogul BookMag, ultimele două postări, foarte interesante, fiind tocmai de spre despre fani și fandomul românesc; aici: http://www.elefant.ro/bookmag/sfmania-19-tot-despre-fandom/, respectiv

http://www.elefant.ro/bookmag/sfmania-18-fandomiale/

Arte vizuale: Marian Mirescu – pentru banda desenată

pentru o scurtă trecere în revistă a activității sale în domeniul artelor, click aici: http://revista-galileo.ro/13-august-marian-mirescu-catalin-ionescu/


Premiul special: Bogdan Bucheru

Nu am aflat încă ce presupune ”Premiul special” al RomCon 2012;

Bogdan Bucheru este autorul a două volume SF publicate în cursul anului trecut de editura Millennium Books (”Anotimpurile și ”Atingerea” – ca să mă refer doar la cele mai recente apariții editoriale ale sale) și este unul dintre susținătorii SF-ului românesc (deși locuiește, în prezent, în Canada), în calitate de administrator al cenaclului virtual de SF – atelierkult.  


Premiul pentru publicatie periodicaHelion, revista tiparită pe hîrtie Nr. 1-6/ 2011 și revista online

pentru a accesa versiunea on-line a revistei, click aici:http://www.helionsf.eu/

Premiul Pentru Debut:

Mi s-a părut neobișnuit că la această categorie au fost nominalizate și romane și povestiri; numitorul comun pare să fi fost publicarea pe hârtie…

Premiul a fost adjudecat de Ștefana-Cristina Czeller – pentru volumul Cerneală și sânge

Cu romanul Ștefanei, editura Millennium Books a obținut trei din cele şapte premii RomCon 2012 și, pentru a sărbători această performanță (Felicitări!), propune cititorilor o ofertă specială – un pachet cu volumele premianţilor, cu o reducere de 40%.

pentru detalii, mergeți aici: http://revista-galileo.ro/millennium-oferta-cu-premianti/

Încă o dată, Felicitări premianților! și așteptăm feed-back-ul participanților.

Acum, că veni vorba de feed-back, ieri și astăzi am citit cu multă bucurie cele două postări de pe blogul FanSF, recenziile lui Liviu și Nicu pe marginea ultimului număr din revista Galielo 4, care are în cuprins și povestirea mea de debut într-o revistă profesionistă.

 ”Apocalipsă la super-ofertă” – le-a plăcut! 🙂 🙂 🙂

dacă nu mă credeți, click pe linkurile de mai jos:

http://fansf.wordpress.com/2012/03/28/ce-citeste-liviu-13-5-03-25-03-2012-succint/ 

http://fansf.wordpress.com/2012/03/29/recenzie-galileo-4/

Vă mulțumesc, fani SF, pentru vorbele frumoase! Mi-ați înseninat ziua! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s