e-book-uri … ce sunt ele

Posted on

             E-book (abreviere de la electronic book, în românește – carte electronică) este un fișier  digital ce conține textul și imaginile unei cărți, între timp chiar și clipuri video! sare repede cu răspunsul fata cu ochi măslinii, din prima bancă, și adaugă: Cărțile electronice sunt cărți virtuale!

            Aha! Serios? Ce ți-e și cu asta! Știam.

            Toată clasa zumzăie și câteva mâini nerăbdătoare sunt ridicate.

            Da?

            (banca a doua, de la ușă): Nu doar cărțile sunt disponibile în formă electronică, ci și revistele și ziarele; practic orice fel de text publicat pe hârtie poate fi publicat și  în mediul on-line.

            Noi vorbeam aici de e-books/ e-cărți, nu?

            (din aceeași bancă):Am vrut doar să fie clar!

            (al treilea rând din mijloc): O carte electronică este o publicație digitală (de dimensiunea unui volum tipărit), ce conține text, imagini sau și text și imagini, ce poate fi citită prin intermediul computerelor sau a altor dispozitive electronice, cunoscute și sub numele generic (provenit din limba engleză) de e-readere.

            Când spui ”dimensiunile unui volum pe hârtie” la ce te referi, atâta timp cât, după cum spunea colega ta, cărțile electronice sunt virtuale?

            La număr de semne (cuvinte dacă le numărăm ca americanii), structură și chiar elementele de formă: până și cărțile electronice au pagini, semne de carte, cuprins…

            (rândul din mijloc, banca a doua, un băiat blond): Nu uita de coperte, create cu Photoshop sau alte programe speciale de prelucrare a imaginilor…

            (colegul de lângă): De fapt, copertele de  hârtie/ carton sau ce-or mai folosi unele edituri, sunt create întâi și-ntâi în mediul electronic și abia apoi printate/ copiate pe hârtie; că tot o să zică cineva, până la urmă, că ebook-urile nu sunt decât copii (palide) ale cărților tradiționale.

            (un elev din spate): Dicționarul Oxford al Limbii Engleze (nu întrebați ce ediție, dați un search pe google sau alt motor de căutare) chiar definește e-book-ul drept versiunea electronică a unei cărți tipărite, dar adaugă, la sensul 2, că e-book-urile ”pot exista și în lipsa unui echivalent printat pe hârtie”.

            (colega fetei cu ochi măslinii din prima bancă, rândul de la fereastră): Că tot veni vorba, poate să spună cineva care este forma corectă sau general acceptată (să zicem) a termenului care definește o carte în format digital:  e-book, Ebook, eBook; sau carte electronică, carte digitală, ecarte, e-carte și așa mai departe?

            Nu cred că putem încă (știți că mediul electronic nu-i o dimensiune ușor de controlat, nici chiar la nivel de terminologie), deși eu, după cum observați, am tendința să le spun e-books și să le acord la genul feminin, fără îndoială din cauză că, mental, le asociez substantivul ”carte” din limba română. Dar, indiferent cum le numim (dacă vreți neapărat să anticipez, eu aș paria pe varianta ebook/e-book, chiar și pentru vorbitorii altor limbi decât engleza, pe care am observat-o menționată pe mai multe site-uri  aparținând librăriilor virtuale, chiar și editurilor care au astfel de cărți în portofoliu), nu putem nega faptul că e-book-urile au schimbat ”semnificativ” (și este un proces în derulare, abia la început, de aceea nu spun ”definitiv”) lumea editorială, scrierea de cărți, să nu mai menționez  – lecturarea acestora.

            (a patra bancă de la fereastră, o membră pasionată a Clubului de Biologie) Nu spuneți nimic și despre salvarea copacilor din care este produs suportul de bază a majorității cărților – hârtia? Despre cernelurile toxice? Despre reducerea consumului de energie în procesul de creare a cărților?

            Chiar vroiam să ajung la raportul beneficii/costuri între cărțile pe hârtie și cele electronice. Mulțumesc!

            (tot ea) În afară de aspectele deja menționate, mai am de adăugat costurile extre de reduse cu depozitarea cărților electronice (în loc de spații imense, scumpe și greu de întreținut, aveam nevoie doar de câțiva biți pe un server), cu expunerea (listele din librăriile electronice costă implicit mai puțin ca un loc pe raftul cu dimensiune fixă a unei librării tradiționale), cu durata de viață (o carte de hârtie care nu se vinde, este trimisă înapoi la depozit), cu numărul de exemplare …

            (cum pauza se prelungește, colega din față intervine): Poți dezvolta ideea cu ”numărul de exemplare”?

            (membra Clubului de Biologie): În cazul unui e-book, un fișier poate fi descărcat de nenumărate ori (pe tine te costă doar o dată, atunci când l-ai creat), fără alte costuri implicate (nu pun la socoteală eventuala chirie plătită librăriei virtuale care ți le expune). În cazul tipăririi pe hârtie, în afară de costurile implicate de crearea unui volum, fiecare exemplar costă – tipărirea, depozitarea, transportul) Mai recuperezi ceva doar la reciclarea hârtiei volumelor nevândute, dar asta înseamnă că, de fapt, oricum ieși în pagubă.

            (colega din față intervine din nou): Știu că, în ultima vreme, toată lumea e pasionată  de Salvarea Planetei prin găsirea unor soluții de tip ”E” – e-uri bune 🙂 –  Ecologic, Eco friendly, green Energy și alte asemenea minuni -, dar un pic de scepticism nu strică, chiar și în cazul E-book-urilor atât de ecologice. Cel puțin la nivelul la care este tehnologia acum, când ți se împinge pe gât o ceva/orice eco-friendly (și se insistă pe beneficiile Extraordinare, Excepționale, rEvoluționare), în general nu înseamnă decât că, într-un final, ceea ce iei pe merE, dai pe perE, eventual și la supra-preț.

            Mormăieli nemulțumite, guri strâmbate a dezaprobare, frichineală în bănci…

            (tot ea, hotărâtă): De exemplu, a calculat cineva cât costă (pentru mediu) construirea unui computer sau a unui e-book? Sau câtă energie consumă un computer mediu ca performanțe? adăugați și modul cum este obținută energia asta! Sau ce se întâmplă cu e-book-ul după ce iese din uz? Ce efect asupra mediului (să nu uităm costurile globale) au operațiunile de reciclare a unor astfel de dispozitive?

            Nimeni n-a răspuns.

            (tot ea, adaugă): După ce faceți calculele astea, vă invit să calculați impactul asupra mediului (iarăși, luați în calcul costurile globale) ale publicării, pe hârtie, a unui tiraj oarecare, al aceleiași cărți.

            Tăcere.

            cineva murmură: n-ai cum să calculezi precis!

            Am înțeles, tu nu ești de acord cu argumentul că  e-book-urile sunt verzi, sunt eco friendly și…

            (tot ea) Mi se pare doar că se bate prea mult apa în piuă cu chestia asta. Exact așa cum mi se pare și că adepții cărților de hârtie exagerează cu plăcerea pipăirii filelor, mirosului cernelei …

            Bine! Interesant punct de vedere! Altcineva?

            (a doua bancă de la mijloc, băiat cu ochelari): Discuția asta cu costurile reduse ale publicării și vinderii e-book-urilor (lectura nu mi se pare, cel puțin pe termen scurt, neapărat mai ieftină, atâta timp cât, după ce cumperi cartea, trebuie să dai bani pe e-reader …

            (penultima bancă de la ușă îl întrerupe): Haide măi, că exagerezi! Dacă n-ai bani de e-reader, poți să citești un e-book (pentru el, termenul e de genul masculin 🙂 ) oricând pe computer. Iar programele care-ți permit să faci asta sunt oferite gratuit spre descărcare. Ca să nu mai spun că după vre-o 20 de e-book-uri, ți-ai scos și costul suplimentar cu e-reader-ul.

            (băiatul cu ochelari) Lasă-mă să termin, după aceea poți să mă critici cât vrei! Vroiam să spun că, în prezent, prețul de vânzarea e-book-urilor este nejustificat de mare și apoi să vă trimit să citiți despre procesul intentat  de autoritățile americane  împotriva companiei Apple şi a cinci mari edituri, sub acuzația de încheiere a unui acord ilegal în vederea “creşterii preţului cărţilor electronice şi limitării concurenţei”.

            Excelent! Poate chiar discutăm puțin despre asta, după ce vă puneți toți la curent cu subiectul – vedeți că procesul abia a început, așa că n-aveți cum să nu-l găsiți în presă, inclusiv un artico-două și în presa românească! … Deși nu cred că ce se-ntâmplă acum la americani va avea vreun efect  (în nici un caz imediat) asupra pieței de carte electronică din România.

            Care piață românească de carte electronică?

            Mai multe murmure aprobatoare.

            … Când vorbim și de e-book-urile românești? … Dar despre e-readere sau librării  care vând e-book-urile astea? … Cum se face un e-book? … Nimic despre e-publishing?

            Avem timp. Data viitoare, poate povestim despre e-readere.

            Între timp, citiți, după cum am zis, despre procedura antitrust  împotriva lui Apple și a câtorva edituri mari, printre care și Macmillan (vedeți și cine cu cine a căzut la înțelegere 🙂 ) și, neapărat, dați o căutare pe site-ul lui Cory Doctorow – doctorow@craphound.com (cine e? cum nu-l știți? este un scriitor american de SF, foarte cunoscut, inclusiv pentru că obișnuiește să ofere, spre descărcare gratuită, versiunile electronice ale volumelor pe care le publică, în chiar ziua când sunt lansate versiunile pe hârtie), după articolul intitulat ”E-Books:  Neither E, Nor Books” (Paper for the O’Reilly Emerging Technologies Conference, February 12, 2004; San Diego, CA).

               În românește, Nemira i-a publicat (pe hârtie și sub formă de e-book, romanul ”Little Brother”; ambele versiuni sunt pe bani).

Advertisements

One thought on “e-book-uri … ce sunt ele

    Scurte #55 « Assassin CG said:
    28/04/2012 at 11:54 am

    […] despre e-books si despre Fritz […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s