e-book-uri … cum le citim

Posted on Updated on

Acum că am aflat că e-book-urile sunt o mâncare de pește foarte la modă, în mod clar supraevaluate în ceea ce privește prețul de achiziție (ca toate lucrurile noi, de altfel) și oarecum subevaluate din punct de vedere al importanței și utilității lor în evoluția obiceiurilor de lectură, implicit în dezvoltarea viitoare a lumii editoriale , astăzi vă propun să aflăm cu ce se mănâncă.

Mai în glumă, mai în serios, un e-book se citește (pe pâine sau nu), ca orice carte. Numai că, fiind fișiere electronice, avem nevoie de un dispozitiv (electronic) în stare să transforme șirurile alea de 0 și 1 electronice în litere; deci un dispozitiv electronic cu ecran …

Câteva persoane încep să caște.

(prima bancă de la fereastră) Hai să nu reluăm teoria chibritului aici! Toată lumea știe că e-book-urile se citesc cu e-reader-e sau pe computere: desktop-uri, laptop-uri, notebook-uri, palmtop-uri, tablete și ce-o mai fi apărut între timp.

(colegul din dreapta) Și pe telefoanele astea inteligente;  iphone sau iPad.

(din spatele clasei) Orice cu ”i” în față, de le Inteligent! Parcă o crede cineva că un telefon care-și consumă singur bateria (numai cu up-date-uri), în mai puțin de-o zi, este cumva inteligent!!

Bine (mă predau!), dacă tot le știți voi pe toate, povestiți-mi  despre cum se citește un e-book pe computer.

(banca  a doua, mijloc) Păi eu am Kindle, glumești? De ce să stau cu ditamai laptopul în brațe ca să …

(colegul din dreapta) Eu am Evolio!

Uau, ce progresist! lumea începe să-și dea coate și să râdă pe înfundate.

(tot cel cu Evolio) Plătesc e-book-ul, îl descarc și îl deschid, dau paginile…

(de undeva din spatele clasei) Și de unde  îți iei e-book-urile?

Lasă, că despre librăriile electronice vorbim altă dată! Acum spuneți-mi dacă folosește/ a folosit cineva (chiar și din greșeală sau din întâmplare) computerul ca să citească e-book-uri?

Nimeni nu se înghesuie.

Atunci vă povestesc eu. Înainte de asta, însă, spuneți-mi, după părerea voastră de experți, care este caracteristica principală a unui e-book.

După privirile uimite pe care și le aruncă unii altora, e clar că formularea nu-i deloc fericită;

Ok, un indiciu: vorbim despre un fișier electronic;

(banca a doua de la mijloc, voce nedumerită) Tipul fișierului?

Exact! Tipul fișierului, extensia lui sau, după formularea CARE PARE SĂ SE împământenească – Formatul e-book-ului. Poți să ai cel mai tare e-reader posibil, dacă nu știe să decodeze formatul în care este e-bookul pe care vrei să-l citești, poți să-l arunci (e-reader-ul).

Murmure nemulțumite; de ce n-ai zis așa? știm despre formate! cum să nu, pe toate!

Nu zău! Pe toate? Hai, întâi să povestim despre cele pe care le cunoașteți. Pornim din prima bancă, de la ușă și ne oprim când nu mai știți, ok?

AZW – proprietate a Amazon,  este unicul format în care sunt comercializate e-book-urile de la ei. Un astfel de e-book poate fi citit cu oricare din e-reader-ele din gama Kindle…

Atât! Acum vorbim doar despre formate. Mai departe:

DRM

Serios? DRM?

Șușoteli indescrifrabile…

DRM reprezintă Digital Rights Management; este o Tehnologie  utilizată de furnizorii de conţinut pentru a controla cum sunt utilizate si distribuite materialele digitale. Vorbim mai încolo despre ea.

Știi, până la urmă, să numești un format de e-book?

ePub (dezvoltat de International Digital Publishing Forum), este compatibil cu majoritatea ebook readerelor, exceptie facand Kindle de la Amazon. Posibil să fie cel mai răspândit format la ora actuală.

(colega din spate) Hai să nu ne hazardăm cu afirmații  de-astea! ePUB are avantajele lui, dar nu-i infailibil. Plus că permite și aplicarea DRM pe cărțile create …

(vorbitorul anterior) ePUB n-are nevoie de DRM!

Dar îl suportă! Uite,  ”Adobe Digital Editions” folosește formatul ePUB pentru e-book-uri cu protecție DRM furnizată prin mecanismul lor ADEPT și…

Vă rog să lăsăm DRM-ul și ”Adobe Digital Editions” deoparte, deocamdată! Următorul format de e-book:

(tot ea) – MOBI/PRC (MobiPocket). Deși nu este suportat de unele device-uri ca Sony, Barnes & Noble sau Kobo,  este suportat la nivel software de majoritatea telefoanelor mobile. Se citește cu Mobipocket Reader.

(colega de lângă ea)  – PDF (Portable Document Format) de la Adobe. Nu cred să fie cineva de-aici care să nu fi vizualizat un document salvat în acest format. Și nu doar pe e-reader ci pe cel mai involuat computer! (cam infatuată, dar are dreptate) PDF suportă, în principiu, cam orice device de la smartphone la PC.

(de la jumătatea rândului de la fereastră) O fi cum zici tu, dar pe device-urile cu ecrane mai mici, cam ca Samsung-ul meu, nu prea se citește bine!

Cine te pune să-l citești pe Samsung?

Revenim la formatele de e-book, vă rog? Următorul:

BBeB (Broadband eBooks) cu extensiile LRX (e-book-ul e criptat ci DRM), LRF; format folosit de device-urile Sony Corporation; Între timp, Sony și-a convertit e-book-urile din BBeB în ePUB;

– Hypertext Markup Language – binecunoscutele .html, .htm. Ce strâmbați din nas? e-book-urile care folosesc HTML pot fi citite folosind un browser web!

Hmmm, să zicem! Următorul:

iBook de la Apple Inc. Au la bază standardele folosite la crearea ePUB-urilor, dar există unele diferențe care-l fac incompatibil cu standardul Open (adică disponibil free) al lui ePUB; de asta, în End-User Licensing Agreement (licența de utilizare a formatului, vine cu programul ”iBooks Author” al lui Apple), scrie că “dacă vrei să încasezi o taxă pentru o Operă care conține fișiere create în formatul .ibooks generat prin utilizarea iBooks Author, poți să O vinzi și să O distribui numai prin intermediul Apple”. Numai ”prin intermediul Apple” înseamnă, prin intermediul Apple iBookstore.

KF8 ; extensie .azw sau .kf8. A apărut odată cu lansarea e-reader-ului Amazon Kindle Fire, în 2011 și a urcat rapid în preferințele cititorilor de e-book-uri.

Microsoft .LIT. Fișierele .lit protejate cu DRM pot fi citite doar cu programul Microsoft Reader.

Următorul:

– bătrânul fișier text; știți extensia .txt. Există e-book-uri și în formatul acesta. Dimensiunea în biți a unui astfel de fișier este egală cu numărul de caractere, plus spații.

Câteva râsete, dar niciun protest.

Mda, așa este. Altcineva?

(a treia bancă de la ușă) Nu credeți că am enumerat destule? Restul nici nu prea contează!

(banca din spate) N-avem nevoie de prea multe formate ca să citim o carte! Mai bine vorbeam despre e-readere și formatele pe care le suportă ele.

(colegul) Despre cele mai populare e-readere! Că altfel, nu mai terminăm.

Data viitoare. Până atunci, nu uitați, formatul unui e-book e important (mai ales când e-readerul tău nu-l poate citi), dar și mai important e conținutul fișierului electronic, povestea din e-cartea aia!

(tot el) Sigur! Și, oricum, majoritatea cărților electronice sunt disponibile în mai multe formate, tocmai pentru a putea fi citite de câți mai mulți utilizatori de e-readere.

Exact!

(a patra bancă, fereastră) Păi şi atunci de ce mai vorbim despre e-readere dacă, oricum, găsim aceeași carte electronică în suficient de multe formate încât să o putem citi indiferent ce e-reader avem?

Ca să vedem ce e-reader este mai comod de utilizat, care este mai potrivit, care vă place mai mult.

Ca să mă hotărăsc ce să-i cer lui Moș Crăciun! 🙂 sau să nu-i cer?

Advertisements

4 thoughts on “e-book-uri … cum le citim

  uglybadbear said:
  19/05/2012 at 12:00 pm

  cere-i nook… si mosul asta iti face cadou biblioteca 🙂

  Scurte #58 « Assassin CG said:
  28/05/2012 at 7:03 pm

  […] – despre e-books. […]

  […] amintiți, am mai vorbit despre asta – aici. Totodată, spuneam că  Apple și Amazon nu apelează la soluția de securizare a celor de la […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s