e-book-uri…cum le citim (Kindle for PC)

Posted on Updated on

Că tot ne-am întins cu vorba data trecută, propun să trecem direct la subiect: prezentarea aplicației Kindle cu ajutorul căreia putem citi cărțile electronice (nu  formatul ePub) scoase la vânzare de Amazon.com, pe propriul PC.

Fără să fie necesar un device din familia Kindle (Kindle Touch, Kindle simplu, Kindle Keyboard 3G, Kindle Fire, Kindle DX).

Click aici, dacă nu l-ați descărcat încă: http://www.amazon.com/gp/kindle/pc/download. Apoi INSTALL și așteptați să se-nverzească linia de tot.

Kindle for PC Installer Image

Gata!

Ei, nu-i chiar gata – gata.

După aceea (dacă n-ați făcut-o mai înainte), trebuie să vă creați un cont de utilizator pe Amazon (un singur cont, nu-i nevoie să faceți un cont special pentru Kindle), prin intermediul căruia vă veți activa Kindle for PC. De ce-i importantă activarea asta? Fiindcă altfel nu vor ajunge la voi cărțile electronice cumpărate.

Ca fapt divers, răsfoind siteul celor de la Amazon, am întâlnit termenul eDoc/ cu pluralul eDocs.

Opa, o nouă denumire pentru cărți electronice? Nu, chiar, m-am lămurit rapid; un eDoc (document electronic) reprezintă ”conținutul digital ce poate fi vizualizat pe ecranul computerului. Nu este doar mai scurt (în mod normal) ca  un eBook, ci nici nu conține protecția software care să nu-i permite să fie copiat și printat. Totuși, eDocs intră sub incidența legii copyright-ului.”

Stați liniștiți, pe Amazon,  eDoc-urile, ca și eBook-urile, se cumpără.

Întorcându-ne la ale noastre, după instalare și activare, Kindle for PC este numai bun de utilizat. Așa arată ecranul de început.

(imaginea preluată după freewarefiles.com numai fiindcă nu-mi merge printscreen-ul)

                        Nu puteți seta interfața în limba română (doar engleză, franceză, spaniolă și încă vreo câteva), dar chiar și pentru un necunoscător al limbilor disponibile, accesarea nu-i foarte dificilă; ca majoritatea produselor americane Kindle for PC a fost creat să poată fi folosit și de un PC geek și de cumpărători care n-au timp și chef să stea mai mult de două minute să-nvețe ce face butonul din stânga sau din dreapta (cel cu căruțul de cumpărături, intitulat Shop in Kindle store).

Butoanele sunt intuitive și structurate de așa natură încât oricine să se miște cu ușurință printre ele:

FILE cu Open Book, Close Book, Remove from Device, Download….până la Exit – ieșiți din aplicație;

VIEW cu Full Screen (activ doar când deschideți o  carte, vizualizare pe tot ecranul), Show Display Options…  Sort by (asta-mi place) – îți permite să sortezi cărțile după Titlu, Autor și Recent – cele mai recente achiziții

GO – mergi la: Library (false-friend, în traducere românească nu înseamnă librărie, ci bibliotecă), Cover (coperta cărții), Table of Contents (cuprinsul cărții), Beginning (începutul cărții, prima pagină) și Location (în românește, locație nu înseamnă același lucru ca în engleză 🙂 just so U know)

Partea care-mi place mult la aplicația Kindle este că-ți permite să mergi la ultima pagină pe care ai citit-o într-o sesiune anterioare , chiar dacă n-ai lăsat un semn de carte (bookmark)

TOOLS – ăsta e un buton foarte important. Sub el, avem așa:

Bookmark (cum ziceam, semn de carte),

Manage your Kindle (click și te trimite direct pe contul de pe Amazon.com),

SYNC AND CHECK FOR NEW ITEMS … adică, apasă aici dacă tocmai ai achiziționat un eBook și așteaptă până se încarcă. Uneori durează puțin timp (iar cumpărătorii se îngrijorează) până ce aplicația vede noua achiziție, dar o vede până la urmă. Nu uitați, pentru ca sincronizarea să aibă loc, trebuie să fiți logați la net. pentru că Amazon.com trimite eBook-ul în contul pe care l-ați făcut la ei  și abia de aici ajunge în arhiva Kindle for PC. Sțiu, scrie SYNC (sincronizare) dar mi s-a mai întâmplat să aștept încărcarea pe laptop a noilor achiziții.

ultimul rând din drop-down meniul deschis sub butonul TOOLS conține următoarele rânduri: General (bifați dacă doriți să vă fie instalate update-urile fără să fiți întrebați), Registration (dacă ați uitat pe ce mail v-ați înregistrat contul de utilizator, mergeți să-l vedeți), Content (puteți schimba fișierul de pe computerul vostru unde Kindle își salvează  în mod curent conținutul), Annotations (echivalentul scrisului cu creionul pe marginea cărților…yach), Language (în ce limbă este interfața programului; v-am zis, româna încă nu!), Dictionary (bifați căsuța și veți putea folosi dicționarele din Kindle – super chestie, mai ales când citești o carte scrisă într-o limbă străină) și, în sfârșit, Network (dacă n-aveți ce faceți, jucați-vî la setările de rețea, poate reușiți să face imposibilă orice viitoare conexiune :)).

Butonul final HELP, vă ajută, după cum vă așteptați, și să Buy A Kindle…

Cam astea ar fi. Ce-mi place mie în mod special la Kindle for PC: poți căuta în dicționarele interne cuvinte în limba engleză cu un simplu click , fără să ieși din pagina pe care o citeai, poți căuta într-o carte un anume personaj, un anume cuvânt, poți să-ți organizezi cărțile din biblioteca virtuală (nu contează numărul lor) după ce criterii ai chef, fără prea mult efort (plus pe semnul+ din dreapta butonului COLLECTIONS; dreapta pe ecranul de deschidere a aplicației); poți chiar să accesezi descrieri de personaje, citate celebre și teme din Shelfari – enciclopedia liberă scrisă de pasionații de lectură .

O chestie interesantă este tehnologia Whispersync, care permite sincronizarea intre diverse device-uri și aplicații Kindle; așa, poți începe să citești o carte pe laptop și ulterior să continui (exact de unde ai rămas) pe un dispozitiv Kindle Fire, spre exemplu, sau pe iPhone sau pe tabletă…

Alta ar fi Kindle Coud Reader – concepută să funcționeze în browser-ul de web, numai că îți permite să continui lectura chiar dacă ți-a căzut conexiunea la net. 

Este funcțională doar în următoarele browsere:

Firefox 6+ (pentru MAC, PC și Linux),

Chrome 11+ (MAC, PC Linux, Chromebook),

Safari 5+ (MAC/PC)     și

                          

Safari Ipad (iOS 4+).

Vă las să vă jucați cu Kindle for PC (vedeți că găsiți pe Amazon.com mai multe eBooks oferite gratuit), mai ales că v-am pregătit o Surpriză pentru săptămâna viitoare.

Până atunci, nu uitați că astăzi a început târgul de carte Bookfest 2012 (Romexpo București; nu vă trimit pe pagina oficială căci nici eu nu o pot accesa – mai multe browsere mi-au spus că ar fi virusată), iar sâmbătă, 2 iunie, la orele 14.00 are loc lansarea antologiei de povestiri gotice ”Dincolo de noapte”, unde veți găsi și o povestire de-a mea, intitulată ”Argint viu”.

Advertisements

3 thoughts on “e-book-uri…cum le citim (Kindle for PC)

  Scurte #59 « Assassin CG said:
  04/06/2012 at 4:54 pm

  […] despre e-books (partea a […]

  Valmon said:
  04/06/2012 at 8:26 pm

  Exista si Kindle pt Android, poti sa citesti, astfel, mobi pe tableta. Sa nu mai zic de rooting la e-book reader (altele decat kindle).

  Narcisa Stoica responded:
  05/06/2012 at 7:18 am

  Bine de știut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s