e-book-uri… cum le citim (Adobe Digital Editions)

Posted on

Adobe Digital Editions

Pe la începutul verii mi-am planificat să vă povestesc despre Adobe Digital Editions, numai că a început vacanța, iar noi ne-am distrat atât de bine, că am uitat complet de blog.

Oricum, bine am făcut că n-am vorbit atunci, fiindcă abia de curând a fost lansată și o nouă versiune a acestui program – Adobe Digital Editions 2.0.

Unii spun că era și cazul, pentru că vechea versiune (Abobe Digital Editions 1.7) nu mai fusese adusă la zi din februarie 2010! – mai bine de 2 ani, ceea ce este o perioadă nepermis de mare, în ceea ce privește evoluțiile pe piața aplicațiilor.

Dacă vă interesează ce s-a întâmplat cu versiunea intermediră (să-i zicem) –  1.8, mergeți pe site-ul Adobe și aflați singuri.

Întâi de toate, să recapitulăm pentru ce a fost conceput acest program: citirea pe computer a e-book-urilor (cărți electronice, da?, formatul cel mai popular – EPUB). Ba chiar este una din cele mai importante aplicațiii de citit e-book-uri, fiindcă este opțiunea principală de transfer pe eReader a cărților protejate împotriva copierii. Asta deoarece aproape toți distribuitorii de ebooks din lume (Barnes & Noble, Sony, Kobo, Google, Overdrive etc.) folosesc soluția DRM a celor de la Adobe.

În plus, cu ajutorul Adobe Digital Editions se citesc fără probleme și e-book-uri neprotejate, atât pe Windows, cât și pe sistemul de operare Mac!!!

Vă amintiți, am mai vorbit despre asta – aici. Totodată, spuneam că  Apple și Amazon nu apelează la soluția de securizare a celor de la Adobe, ci  folosesc sisteme proprii de protecție împotriva copierii neautorizate.

Dacă mai spun și că majoritatea librăriilor online din România (spun majoritatea și nu toate, fiindcă n-am timp și nici chef să verific) folosesc Adobe DRM, înțelegeți de ce ne interesează atât ce se întâmplă cu Adobe Digital Editions.

Până ajungem la descrierea lui, să vorbim, pe scurt, despre ce aduce nou  versiunea 2.0.

Nu prea multe:  vizual, au renunțat la paleta de culori închisă (care mie mi se părea elegantă, dar, de, de gustibus) a interfeței; există mai multe opțiuni pentru mărimea fontului, iar textul poate fi dispus pe 3 coloane

 

 

   versiunea 1.7 versus versiunea      2.0

 

 

 

 

Așa-i că arăta mai bine cea cu fundal închis?

Mă rog, trecem mai departe.

Alte îmbunătățiri (de data asta sunt de acord cu termenul de îmbunătățiri) vizează opțiunile dedicate persoanelor cu dizabilități (vezi suportul pentru așa-zisele ”assistive software” – JAWS, NVDA, sau Window-Eyes – toate accesibile sub sistemul de operare Windows și VoiceOver dedicat utilizatorilor Mac), precum și activarea posibilității de logare cu conturi multiple. Asta înseamnă că, în eventualitatea în care ai un cont Adobe și altul la un vânzător care folosește soluția Adobe (precum Barnes & Noble, Kobo, Waterstones,), îți poți autoriza calculatorul pentru ambele conturi, astfel încât să poți citi toate cărțile, indiferent de unde au fost cumpărate.

Acum,  descrierea opțiunilor acestui reader. Luăm pe rând butoanele de acces din bara de titluri:

                           FILE cu subdirectoarele – ADD TO LIBRARY (pentru adăugarea unui nou e-book), READ (deschide cartea selectată), READ RECENT (citit recent), NEW BOOKSELF (creați un nou raft), COPY TO BOOKSELF, COPY TO LIBRARY, CLOSE, REMOVE FROM BOOKSELF, REMOVE FROM LIBRARY (clar, da?); ITEM INFO (date de identificare a e-book-ului – cine este autorul, publisherul, când a fost adăugată & ș.a.m.d., plus date despre permisiunile de citire, printare etc.), SHOW IN EXPLORER (duce la locația cărții în computerul utilizatorului), PRINT și EXIT.

Apoi,

                          LIBRARY (în engleză înseamnă bibliotecă, nu librărie, da?) cu sub sub directoarele – VIEW THUMBNAIL (vezi copertele cărților), VIEW AS LIST (vezi e-book-urile ca listă) și SORT BY (opțiunile de sortare: alfabetic, ultima adăugată etc.)

și

                       HELP, cu subdirectoarele AUTHORIZE COMPUTER, AUTHORIZATION INFORMATION, ADOBE DIGITAL EDITIONS HELP, ABOUT DIGITAL EDITIONS. Clar!

În coloana din stânga, de sus în jos avem: Last Read (ultimul document deschis), apoi așa zisele rafturi de bibliotecă: ALL ITEMS (toate e-book-urile), NOT READ (necitite), BORROWED (împrumutate), PURCHASED (achiziționate), RECENTLY READ (citite recent), RECENTLY ADDED (adăugate recent).

Ce mai rămâne de spus, că Adobe Digital Editions 2.0 este o aplicație gratuită ce poate fi descărcată de la  http://www.adobe.com/products/digital-editions.html (instalarea e floare la ureche, la fel și autorizarea device-ului, necesară pentru a putea citi ebook-urile descărcate) și că eu apreciez foarte mult butonul ADD BOOKMARK (disponibil, în bara de sus, după deschiderea unei cărți) ce- permite cititorului să adauge semne de carte, așa încât să poată relua lectura de unde a lăsat-o, fără să fie nevoie să navigheze de-aiurea prin toată cartea.

A, da, să nu uit. Adobe Digital Solutions oferă suport nativ nu numai documentelor EPUB, ci și PDF/A – the ISO-approved standard for the long-term preservation of electronic documents. De asemenea, aplicația este disponibilă în următoarele limbi: engleză, franceză,germană, italiană, spaniolă, olandeză, portugheză, japoneză, koreană și chineză (tradițională și simplificată) Din nou, nici acest e-reader nu are suport pentru limba română.

Totuși, Adobe oferă și o bibliotecă gratuită, cu ebook-uri în limba engleză, iar eu, propriul meu e-book, în limba română. Acesta se intitulează ”Cu vorbele la mine„ (format PDF) și îl puteți deschide apăsând prima imagine din partea stângă a acestei pagini.

Lecturi plăcute! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s