Bunătăți SF&F la Gaudeamus 2012

Posted on Updated on

Întâi Programul de vizitare a Târgului Gaudeamus 2012 – de miercuri (22 noiembrie) până dumincă(25 noiembrie): intervalul 10.00 – 20.00, în fiecare zi

Acum, bunătățile de cumpărat:

Millennium Books

Toate bunătățile de mai jos, se găsesec deja, la standul nr. 1, Pavilionul Central. Lansarea lor va avea loc sîmbătă 24 noiembrie, ora 13.30. 

Galileo 5Galileo, nr. 5 are un sumar extrem de interesant, cu  proze semnate de

Gene Wolfe Memorare (nuvelă nominalizată la premiile Hugo, Nebula, Locus şi Theodore Sturgeon); Mike Resnick – Întoarcerea acasă (povestire nominalizată la premiul Hugo în acest an); Paul Tudor – Circul din Amsterdam (povestire câștigătoare a unui concurs  organizat în cadrul Atelierkult)Eugen Cadaru – Sfera (colaboratort al revistei Galileo Online; blogul autorului aici: http://stiintarepovestita.blogspot.ro/)Laura Sorin – O zi obişnuită după sfîrşitul lumii (ați avut ocazia să faceți cunoștință cu Laura în Antologia Dincolo de Noapte -12 Fețe ale Goticului; blogul ei aici:  http://bibliotecababel.wordpress.com/)Florin Pîtea – Resurse umane (îl știți cu toții pe Florin, care, anul acesta, a sărbătorit 20 de ani – felicitări! – de la debutul său în literatura SF. Duminică, 25 noiembrie, la ora 16.00, la standul Editurii Tracus Arte își va lansa ediţia a doua a romanului Anul terminal, cu participarea domnilor Alexandru Mironov şi Cosmin Perţa; blogul autorului aici: http://tesatorul.blogspot.ro).

 și, la rubrica  VIITORUL ANTERIOR, studii de Oliviu Crâznic – Literatura gotică: valoare, opere şi reprezentanţi și Mircea Opriţă – Mitologie şi luxurianţă: Vladimir Colin. (dacă mai este nevoie :), detalii despre ambii, pe Wikipedia)

Transfer Despre”Transfer” de Michael HăulicăBogdan-Alexandru Stănescu spune: 

Conceptul de transfer, trecerea în corpul altui om, contra cost, o prostituție dusă la paroxism, distracție a celor bogați (în circumstanțele sale safe), dar și a celor săraci (pe piața neagră), nu este altceva decât o deghizare sub hainele scifi a unui fenomen identificabil în 70% din apartamentele bucureștene. Fie că vorbim despre RPG-uri, fie că vorbim despre bloggeri care nu-și asumă propria identitate.

Pierderea identității, cu varianta sa extremă din acest volum, nu mai este de mult o umbră a viitorului. Iar pentru a fi anticipat acest lucru, William Gibson merita, într-adevăr, acest monument pe care i-l ridică Michael Hăulică. Aș putea merge atât de departe încât să afirm că Transfer e o carte realistă (și mi-aș putea susține afirmația cu argumente destul de puternice), iar ceea ce-i conferă stranietatea sunt tocmai elemente despre care în ziua de azi mai mult vorbim, fără a mai avea o bază reală.”

Dacă dați click pe imaginea cărții de aici: http://www.millenniumpress.ro/9786068113852.html, veți avea ocazia să citiți în avanpremieră primele pagini .

Ce ar mai fi de spus? Că mă bucur mult că Michael s-a ținut de cuvânt când a spus, în articolul prin care îi preda  ștafeta rubricii SF&F de la Observator Cultural lui Cătălin Badea-Gheracostea, că intenționează să scrie și să publice mai multe texte de ficțiune.

Și așa ajungem la volumul lui Cătălin Badea-Gheracostea

Millennium, ”un demers publicistic de recuperare – şi adunare între copertele aceleiaşi cărţi – a articolelor de critică literară cu aplicaţie la literatura F&SF românească, publicate de autorul braşovean, deţinător al rubricii de profil din Observator Cultural, în ultimii doi ani, de la cea de-a doua ediţie aAlternativelor critice. Sub semnul fluturelui său galben, Cătălin Badea-Gheracostea ne oferă o trecere în revistă – deloc complezentă – a unor autori şi cărţi de extremă actualitate.”

Tot Cătălin semnează și postfața unui alt volum pe care veți avea bucuria să-l găsiți la târg, respectiv:

MillenniumAntologia reunește 18 texte de ficțiune, adunate de Ștefan Ghidoveanu, în cadrul proiectului Cele 1001 Scorneli ale Moshului SF (care în luna decembrie a.c. împlinește 2 ani (La mulți înainte!), aflat în derulare pe blogul său. Tot aiciveți găsi și serialul ”Making of …”, poveștile din spatele poveștilor incluse în antologie, scrise de fiecare dintre cei prezenți cu texte în volum, plus fotografii (unele absolut fabuloase) și biografii ale acestora. Dacă nu ați apucat să le citiți, vi le recomand călduros, nu doar fiindcă vă oferă ocazia să aflați ce se ascunde în spatele textelor, ci și să descoperiți 20 de personalități foarte diferite, care conturează un tablou cuprinzător al autorilor de ficțiune speculativă de la noi.

Iată sumarul complet al unei cărți-eveniment:

* Ștefan Ghidoveanu – Literatură și internet sau Despre „Scornelile” Moshului SF (Cuvânt înainte) * Adrian Buzdugan – Scrisoarea lui Mil Neajlov din Deveselu către fratele său, Grigorie, din Craiova * Ciprian Mitoceanu – Mecanism de autoreglare * Ioana Vișan – Defazaj * Liviu Radu – Golem, golem… * Ștefana Cristina Czeller – Exilul * Cristian M. Teodorescu – Spațiul fazelor * Antuza Genescu – Metafagie * Raluca Băceanu – Pedeapsa * George Lazăr – Povestea ultimului şoarece de bibliotecă *  Lucian-Vasile Szabo – Glonţul din creier, lumea din ochi * Ana-Veronica Mircea – Întoarcerea vrăjitorului * Michael Haulică – Glitcherine * Narcisa Stoica – Regina Nopţii * Marian Coman – Albilița * Roxana Brînceanu – O nouă casă * Oliviu Crâznic – Spiriduşii albi * Sergiu Someșan – Făuritorul de vise * Florin Pîtea – Cartea cu scoarțe de argint, ferecate * Cătălin Badea-Gheracostea – Postfaţă. Cititorul alfa, în paginile căreia am onoare să particip și eu, cu o povestire, a treia, din ciclul marțafoilor (pe celelalte două, singurul lor unde le găsiți este blogul Moshului SF, la rubrica Cele 1001 Scorneli ale Moshulu SF; vizitați-l, veți avea numai de câștigat).

Sunt încântată să mă aflu într-o companie atât de selectă (o, da! Am avut privilegiul să citesc în avanpremieră toate povestirile) și fericită să particip la un proiect unic, născut din pasiune și materializat prin pasiunea pentru lectură și pentru SF&F.

De asemenea, sunt mândră și recunoscătoare că Sir Ștefan Ghidoveanu a Millenniumacceptat să mă susțină la lansarea volumului meu de debut, sîmbătă 24 noiembrie, ora 13.30 la standul nr. 1 al pavilionului central Romexpo (Editura Arthur, imprint al Grupului Editorial Art), așa cum a făcut-o încă de la prima noastră întâlnire literară (citiți prezentarea povestirii ”Marțafoi la vânătoare” , ca să aflați cât de importantă a fost aceasta pentru evoluția mea ca scriitor).

Am menționat că tot Sir Ghidoveanu este și redactorul romanului meu? Și că a făcut o treabă excelentă?

Da!

Așa, acestea au fost bunătățile cu care ne așteaptă Millennium Books la târg (vedeți că au ajuns toate la Romexpo, grăbiți-vă că nu se știe cât o să le mai găsiți), iar acum urmează:

să nu uit, mergeți aici:  http://assassincg.wordpress.com/2012/11/21/prima-zi-la-gaudeamus-2012-impresii-si-poze-5/ pentru imagini de la târg

***

Paladin, noul imprint al Grupului Editorial Art debutează cu Isaac Asimov – O piatră pe cer, prima carte din trilogia Imperiul, într-o traducere proaspătă, din 2012, a lui Horia Nicola Ursu.

Este o colecție nouă de fantasy & science fiction coordonată de Michael Haulică

***

Editura Trei, își îmbogățește colecția SF epsilon, coordonată de Mihai-Dan Pavelescu, cu:

Editura Tracus Arte, lansează a doua ediție a romanului lui Florin Pîtea

Nemira 

Max Brockman - Stiinta viitorului

plus Almanahul ANTICIPAȚIA (Ole!)Almanahul Anticipatia 2013

”După 30 de ani, Editura Nemira relansează brand-ul Anticipaţia în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus, Romexpo, Bucureşti, sâmbătă, 24 noiembrie, ora 15:00.  La eveniment ne vor vorbi Alexandru Mironov (directorul onorific al Almanahului), Mihai-Dan Pavelescu, Andi Caragea şi Mircea Opriţă.

Nemira lansează sub numele Anticipaţia mai multe produse editoriale:

Almanahul Anticipaţia 2013, care cuprinde articole de știință, interviuri cu personalități din lumea științei și inovaţiei tehnologice, articole ale unor prestigioşi scriitori SF străini sau români, povestiri SF şi Fantasy, articole de film, bandă desenată, articole referitoare la premiile Nobel 2012 şi foarte multe informaţii preţioase pentru cei pasionaţi de science-fiction, eseu şi reflecţie filosofică sau articole de popularizare a ştiinţei.

Colecţia de Povestiri Ştiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipaţia Nr.1. Fiecare număr va cuprinde una sau două povestiri SF ale unor autori români sau străini, alături de un articol referitor la tema științifică ce a stat la baza lucrării. Povestirile străine vor fi opere care au fost recompensate cu premiile internaționale Hugo, Nebula, Fantasy Awards, Arthur C. Clarke etc.

Revista de ştiinţă şi ficţiune www.anticipatia.com

şi cărţile Anticipaţia:

Antologia Viitorului, de Henry Gee. 100 de povestiri scurte despre viitor și cum va fi el. Autorii sunt oameni de știință, jurnaliști și scriitori SF celebri. Povestirile acoperă o gamă largă de subiecte legate de viitor, adoptând forme dintre cele mai diferite, de la satire, scheciuri până la recenzii despre cărți fictive sau articole de știință.

Ştiinta viitorului, de Max Brockman. Personalități din lumea științei dezvăluie progresul și cercetările făcute într-o varietate de domenii, de la neuroștiință la psihologia evoluției, de la demografie la oceanografie. În această carte veţi găsi o comoară de idei incitante, care ne vor face să renunțăm la prejudecăți despre vârstă, sex, rasă și la clișeele prezente azi în felul în care e percepută știința.

Anticipaţia reprezintă unul dintre cele mai populare branduri editoriale româneşti, specializat în publicarea literaturii științifico-fantastice și de popularizare a științei, constituind punctul de întâlnire dintre ştiinţă, ficţiune şi eseu filozofic. Anticipaţia are ca miză reafirmarea ca fenomen publicistic care să stimuleze generaţii la rând de scriitori şi să determine o adevărată mişcare, atât în sfera literaturii cât şi în cea a anticipaţiei de tip ştiinţific.” preluare din comunicatul oficial al editurii

Tritonic, își revitalizează colecția SF&F cu o ediția a doua a unui volum deosebit:

Advertisements

One thought on “Bunătăți SF&F la Gaudeamus 2012

    Florin Pîtea said:
    28/11/2012 at 10:19 pm

    Mulţumesc pentru apreciere şi pentru semnalare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s