din partea casei

Posted on Updated on

* pentru că mai sunt exact 10 zile până pe 21.12.2012,

*pentru că nu puteam încheia încă un an de blogging fără un cadou pentru cititorii noștrii,

* pentru că sărbătorile de iarnă au început mai devreme anul acesta:

Timpul lor

Tulum nu era preot, ca fratele său, deși înțelegea cifrele și relațiile dintre ele mai bine ca oricare din locuitorii din Sayil, chiar dacă nu putuse niciodată să cuprindă cu privirea măreția calendarului divin Tzolk’in, ce decora pereții sălilor de rugăciune din Templu, sau șirul elegant de puncte și linii ale calendarului solar Haab, de deasupra altarului.

Preoții credeau că nici nu are nevoie de ochi, atâta timp cât zeii i-a dăruit puterea de a vedea cu mâinile, căci nimeni nu deslușea mai limpede ca el formele ascunse în stâncă, nici nu știa cum să construiască scări și terase mai solide.

 Tulum era adevăratul vrăjitor al pietrelor și al matematicii din Sayil, dar ceilalți l-au ales pe fratele lui să le fie Mare Preot și să țină socoteala timpului pentru ei, deoarece, dintre ei doi, numai Uxmal putea să mediteze nopțile pe terasa templului, cu ochii aninați de Sălașul Zeilor, iar ziua să îi povestească lui Tulum ceea ce ochii acestuia nu puteau vedea.

Împreună, cei doi frați calculau și interpretau semnele zeilor, iar Tulum le cioplea în piatră, neuitând să îngroașe datele când sayilenii trebuia să semene și să culeagă recoltele, să plece la luptă sau să le mulțumească zeilor.

Mult timp s-a scurs în Sayil, liniștit și măsurat fără greșeală de calendarele lor, până în noaptea când fratele cel orb a văzut pentru întâia oară.

Dormea pe terasa templului când Zeul Apei i-a arătat un calendar atât de straniu că Tulum s-a trezit înfricoșat și nu a vrut să spună nimănui despre visul lui. Nu reușea, însă, să-și scoată din cap calendarul cel ciudat, dar ținând socoteală că era și singurul lucru pe care îl văzuse în viața lui, nici nu era de mirare.

###

– Din câte îmi amintesc, i-a spus Tulum fratelui său, în cele din urmă, calendarul din vis era cioplit pe o piatră mare, dar nu ca puncte și linii, ci ca desene ce seamănă cu măștile noastre. Zeul le-a numit ”glife” și-a zis că țin socoteala tuturor zilelor trecute de la crearea lumii.

– De ce nu mi-ai spus mai devreme despre vis? l-a certat Uxmal.

– N-am știut ce să cred despre …

– Nici după năvala apelor, când am rămas fără recoltă?

– Om fi greșit noi calendarul!

– Când s-a mai întâmplat asta? pufni celălalt. N-ai suspectat măcar, după ce s-a năruit din senin zidul de răsărit – zidul făcut de mâna ta! -, că poate e o legătură între vis și toate relele care-au căzut pe noi din noaptea când l-ai avut?

– Și ce legătură găsești, acum că știi tot? mormăi Tulum crispat, căci vaietul luptei începute cu o zi în urmă la porțile orașului, era insuportabil pentru timpanele lui sensibile. Ce crezi că l-a supărat pe Zeu atât de rău?

– Nesupunerea!

– Dar…

– Încep să cred că tocmai de-aia nu ți-au dat zeii vedere. Ca atunci când ți se arată, totuși, un lucru important, să nu-l uiți!

– Și? Cu ce ne-ajută asta să-i înfrângem pe cei de dincolo de ziduri?

– Întrebi? După ce-mi spui că ultima dată din calendarul Zeului arăta noaptea când ai visat? Dacă ne-ar fi anunțat pieirea, nu te-ai mai fi trezit din somn, zic eu!

– Crezi c-ar trebui să calculăm în continuare?

Marele Preot nu-i răspunse imediat, atent la un soldat ce urca rapid treptele templului.

– Ar trebui să ne apucăm de treabă imediat! spuse el obosit, după ce plecă soldatul. Poate reușești să cioplești ce ai văzut în vis până se întunecă. Așa vom putea continua noua secțiune la noapte. Cred că n-ar strica să folosim și calendarele noastre.

– O să avem nevoie de o piatră a naibii de mare! îl întrerupse fratele orb.

– Acesta e locul cel mai potrivit, răspunse Uxmal privind în jur. N-avem timp să căutăm altceva și, oricum, loc mai ferit de luptele de jos nu văd!

 

– Știi, oricât de mici o să le fac, glifele nu sunt chiar puncte și linii..

.

– Și? spuse preotul neatent. De sus, lupta părea că se domolește, iar el credea că Zeul le surâde.

– Ce o să facem când umplu terasa cu …?

– Toate la timpul lor, frate. Vezi atunci!

###

Tulum era orb, dar alții au văzut calendarul, mult mai târziu, și s-au întrebat dacă el prevestea sfârșitul timpului sau spațiul n-a mai putut să îl cuprindă. 

***

 Acesta a fost darul nostru. O proză inedită, scurtă și la obiect, că tot nu avem timp de pierdut 🙂

* toate imaginile au fost preluate de pe site-ul http://luxuryspot.watchesonnet.com/ și reprezintă  o minunăție  realizată de artiștii  de la De Bethune.  

Ninth Mayan Underworld a fost realizat în editie limitata (12 bucati), are cadranul din aur solid (gravat manual de Michele Rothen),  iar orele sunt marcate dupa sistemul mayasilor. Inelul interior prezinta cele 20 de elemente sacre ale poporului mayas iar în centru se află “Baktun”-ul, o perioada simbolica, folosita pentru “Marele Calcul” (despre care v-am povestit mai sus 🙂 ). Carcasa are un geam din cristal de safir rezistent la 1800 Vickers, iar indicatorii sunt și ei din safir, cu vârfuri albastre. Mecanismul include alte 29 de pietre  prețioase, precum și un balansier din silicon si platină. 

De drag să-ți măsori timpul cu o asemenea frumusețe! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s