Narcise pentru transferul de putere din SF-ul românesc

Posted on

transtaxi

                                                               Narcise pentru transferul de putere din SF-ul românesc este titlul unui articol semnat de Cătălin Badea-Gheracostea în numărul 660 al revistei Observator cultural din 7 februarie (și în ediția online din 8 februarie). În el, criticul literar vorbește despre o schimbare în sefeul românesc, iar argumentația sa se sprijină pe  Taxidermie,  și pe romanul lui Michael Hăulică – Transfer, ambele publicate de Millennium Books, în noiembrie 2012.

”Deși mă voi folosi de doar două nume și de două cărți pentru a argumenta noul reper critic, vreau să se înțeleagă că schimbarea de acum este o creștere organică, poate prima metamorfoză întru totul literară, străină de influențe politice și sociale, pe care ficțiunea speculativă românească o trăiește în întreaga sa istorie. În același timp, nu cred că aș fi putut alege sau aștepta alte două volume mai bune pentru demonstrația de mai jos.”

”Arta Narcisei Stoica se află în păstrarea echilibrului între elementele acțiunii – pe alocuri trepidantă, foarte rar absentă, iar atunci este înlocuită de dialoguri inteligente – și elementele de­scrierii necesare. Și pentru primele, și pentru ultimele, debutanta are un simț al proporției, al verosimilului care merită toată lauda” spune Cătălin Badea Gheracostea.

(…) 

”Este vorba despre ceea ce s-ar numi stil, iar Narcisa Stoica îl are. Pe lîngă simțul echilibrului pe care l-am subliniat de două ori deja, romanciera (se poate folosi cuvîntul, după numai un roman? – da, în acest caz) are și umor, pe care îl exploatează fie epic (exemplu și vecinătate: ca în Sadoveanu și în Tolkien, și în Taxidermie se stă la masă și se spune ce se mănîncă și cum se mănîncă și de ce se mănîncă așa, de mai multe ori, în cadre diferite), fie discursiv (dialogurile trec credibil de la grav la ironic), fie descriptiv (grotescul este prezent în personaje secundare, fizic sau moral).

Impresia totală, după terminarea lecturii romanului Taxidermie de Narcisa Stoica, este una de robustețe plină de vivacitate a întregii lumi fic­ționale, de mulțumire că totul s-a terminat cu bine și de părere de rău că aventura s-a terminat.”
(…)
”Cred că este foarte clar de ce Taxidermie și Narcisa Stoica reprezintă al doilea punct de reper istoric 2012: pe lîngă faptul că este o carte foarte bună sub convențiile genului și, concomitent, ca literatură propriu-zisă (meritele redactorului de carte, Ștefan Ghidoveanu, nu trebuie trecute cu vederea), într-adevăr avem acum confirmarea schimbării centrului de greutate înspre o nouă generație în ficțiunea speculativă românească…”
observator cultural logoiată și finalul articolului: 
”Un chiasm ca argument al alegerii punctelor de reper: trebuie să fie un moment special dacă un scriitor veteran este avangardist, iar o debutantă este neoclasică… Îmi place cum începe 2013!”
pentru textul integral, click aici

Advertisements

2 thoughts on “Narcise pentru transferul de putere din SF-ul românesc

    Assassin said:
    25/02/2013 at 10:32 am

    Felicitari 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s