cele nouă Babe cu mărțișoare la start

Posted on

Urmând tradiția ultimilor ani (desigur, știu c-am sărit peste o zi, dar recuperez astăzi cu doua postări 🙂 , ca să nu supărăm vreo babă), propun ca și în acest început (ploios) de martie să povestim despre ce am citit anul trecut, ce am început și n-am terminat, ce vreau să citesc neapărat anul acesta (recomandările sunt binevenite, întotdeauna), despre GoodReads (că tot am promis că-mi voi upgrada lista de lecturi 🙂 ), despre cum am citit, adică pe ce suport…

Hi, hi… Da, anul trecut m-am upgradat la Cititor 2. (nu 3., că asta ar fi însemnat să ascult cărți audio, ceea ce încă nu s-a întâmplat), întâi cu ajutorul unui telefon deștept și apoi, al…să bată tobele …Tabletei mele/Ebook Reader.

Nu, nu e o struțocămilă și nici nu fac vreo confuzie între termeni ci așa-mi alint eu tableta. Nu-i excesiv de performantă (ca tabletă), dar ca e-book reader n-am ce să-i reproșez, iar faptul că-mi pot citi e-mail-urile de pe ea, îmi accesez contul de facebook, mă plim pe bloguri sau mai trag un joc – Subwaytrain nu-știu-cum (cu un băiat care colorează pereții stațiilor de metrou și-l alearga paznicul printre șine), ori BubbleShooter sau-așa-ceva (tragi cu niște biluțe până dărâmi biluțele cu banane în ele) 🙂 e bonusul la care nici nu speram când i-am explicat lui Moș Crăciun că anul acesta e musai să-mi ia un e-reader.

Și mininea s-a întâmplat. C-a să n-o mai lungim, tableta se cheamă:

WI-FI PRESTIGIO MULTIPAD 7.0

(built by Prestigio International  – care construiește și e-readere, uite-le aici, pe pagina lor http://www.prestigio.com/catalogue/MultiReaders) și arată cam așa:

Există și varianta cu carcasa albă (arata ok), dar mie mi-a plăcut cea pe negru – frumos finisată, materiale de calitate, dimensiune ok, chiar și la citi în metrou, când e aglomerație, încape în majoritatea poșetelor și-ți lasă loc să mai pui și altele pe lângă – să nu se înțeleagă că e tabletă de fată :).

Descriere generală:

  • dimensiuni ecran: 7’’ TFT LCD (ecran foarte rezistent; chiar și fără rolie de protecție, nicio zgârietură, chiar dacă Tina – că Cherrie nu face d-astea – îi mai trage câte o lăbuță, când vrea să mă cheme la joacă)
  • rezolutie: 800 x 480 (videoclipurile și filmele se văd ok, unghiurile de vizibilitate sunt acceptabile)
  • procesor: ARM Cortex A8 (Allwinner A13) 1.00 GHz (joculețele pe care le am instalate se mișcă bine; la un moment dat am vrut să îmi instalez un joc Revolt – curse de mașinuțe teleghidate, dar i-a luat o eternitate să-l descarce de pe Magazin Play, așa că m-am lăsat păgubașă; când activez wi-fi-ul, după o perioadă mai lungă de inactivitate și încep să între grămadă up-date-urile la mail, facebook, antivirus, readere etc. parcă se mișcă mai greuț, dar nu pentru mult timp; mi s-a mai întâmplat să ”înghețe” dar își revine repede, fără să fie nevoie să o restartez)
  • sistem de operare: Android 4.1 (Jelly Bean) – ce să zic? am învățat repede să mă mișc prin el, mi se pare intuitiv,
  • memorie interna: 2 GB (Moșul mi-a completat cadoul – oferit prin septembrie – cu un MicroSD de 8 GB, chiar de Craciun; din ce mi-a spus un alt posesor de WI-FI PRESTIGIO MULTIPAD 7.0, dacă-i suplimentam memoria cu mai mulți giga – modelul suportă până la 32 – tableta s-ar fi mișcat mai greu la accesarea datelor de pe Micro SD)
  • Wi-Fi: IEEE 802.11b/g/n (foarte rar… adică nu-mi aduc aminte … să-mi fi căzut rețeaua)
  • camera, dar numai fata: 0.3 Mp (la rezoluția asta, ce pretenții poți avea? poze ok în condiții ok de fotografiat; a fost ciudat când am făcut prima fotografie – are camera în față, da?, adică în colțul din dreapta al ecranului; dacă vrei să-ți faci singur poză, nu mai trebuie să folosești oglinda :); în fine, am cumpărat o husă care acoperă colțul cu camera foto, așa că nici nu-mi bat capul cu ea.
  • accesorii incluse: cablu USB, cablu OTG, Adaptor alimentare – spre fericirea mea, este compatibilă înclusiv cu cablul de alimentare (cred că și cu cel de date) de la telefonul meu Samsung ACE, așa că, dacă nu-l găsesc pe unul, îl folosesc pe celălalt; bateria nu ține foarte mult, mai ales dacă este activat WI-fi-ul (adică 1 zi, 2, cel mult, numai cu citit și navigat pe net – n-am testat la filme, videoclipuri sau muzică)  și îi ia vreo 4 ore ca să se încarce complet
  • fel și fel de aplicatii preinstalate (jocuri, e-reader-ul Prestigio, convertor valutar, inclusiv Office(trial) – pe care l-am instalat inițial, dar l-am sters rapid, fără să-l încerc, măcar, fiindca îmi ocupa prea mult din cei 2 GB inițiali de memorie)

 Așșșa, acum să trecem la aplicațiile de e-reading.

Întâi și-ntâi, am instalat eReader Prestigio, care a venit la pachet cu softurile deja aflate pe tabletă (nu zic instalate, fiindcă, la primul ”engage” sistemul mi-a cerut să instalez softurile dintr-o listă… până să mă dumiresc eu cum se operează în  Android 4.1, i-am dat install all și abia la câteva zile, după testări curioase am început să dezinstalez programele care nu mă interesau).

Cum i-am văzut interfața, l-am și șters. Mă rog, după vreo săptămână de la instalare. Pur și simplu nu-mi place cum arată, mi se pare că-i din topor… nu știu … n-a fost pe gustul meu, chiar dacă, vorba lor:

Extensive bookshelf, Quick search, Amazing design, Easy to use; Built in online bookstore: Over 760 000 eBooks, More than 24 languages, 30 000 FREE eBooks

așa o fi, nu-i contrazic (”by default”, aplicația avea câteva cărți deja încărcate – clasicele, cu variante în mai multe limbi, nu și româna). Le-am șters și pe ele.

Dacă sunteți curioși cum arată și ce oferă aplicația, mergeți aici

http://marketing.prestigio.com/$Customer_Support/Manuals/ereader/eReader%20Prestigio%20ro.pdf

de unde puteți descărca Ghidul de utilizare (surpriză, surpriză!) în limba română. Acum l-am găsit și eu. Dar tot nu mă răzgândesc.

Îmi place prea mult (și m-am obișnuit prea bine cu) aplicația pe care o folosesc acum, atât pe tabletă, cât și pe telefon și laptop: FBReader (pagina oficială aici : http://fbreader.org).

preferences text selection  dictionary integration

Conform datelor de pe pagina oficială, prima versiune a acestei aplicații a fost scrisă prin 2005 de Nikolai Pultsin. În 2007 acesta a fondat Geometer Plus LLC (companie înregistrată în Rusia, St.Petersburg). Începând cu iunie 2013 FBReader este susținută de FBReader.ORG Limited, înregistrată în Anglia și Țara Galilor(?!).

Este o aplicație gratuită, adaptată pentru mai multe plaforme de operare,  precum Android, Linux, MAC OS, Windows, Blackberry 10, suportă mai multe formate de ebook ( epub, pdf, fb2, mobipocket – fără DRM, rtf; nu deschide LIT – Microsoft Reader Format și se pare că nu o va face niciodată fiindcă ”it is a closed format created and owned by Microsoft and any attempts to support it would be quite questionable from legal point of view”), descarcă și cărți din bibliotecile accesibile online (gratuit sau în schimbul unor taxe) și oferă posibilitatea configurării aspectului grafic – dimensiuni font, culori, fundal, dicționare, semne de carte, modul în care dai pagina…

Ce-mi place mie la aplicația asta:

– cu o singură apăsare de buton (să-i zicem așa), comuți între modul zi (fond deschis, litere negre) și modul noapte (fond închis, litere albe)

– când o închizi nu trebuie să-i pui semn de carte ca să nu uiți unde ai rămas. Ieși din ea pur și simplu, iar apoi când o deschizi, te duce exact unde ai închis-o ultima dată.

Recunosc, n-am testat să văd dacă îmi importă marcajele la trasferul cărților pe alte device-uri, sau cum arată un ebook de benzi desenate, ori un pdf cu desene pe pagină, de exemplu, spun doar că, pentru nevoile mele de citit e foarte ok.

În prezent, în afară de FBReader, pe tabletă mai am doar Amazon Kindle (desigur), căruia nu am ce să-i reproșez. Kindle - screenshot thumbnailAm dezinstalat recent Adobe Digital Editions, care mă enerva ca nu salva automat pagina unde ajunsesem cu cititul la ieșirea din aplicație. Trebuia să-i pun bookmark, altfel, când o deschideam din nou, mă ducea la ultimul semn de carte salvat, ceea ce însemna că trebuia să răsfoiesc prin nu știu cât e pagini ca să descopăr unde am ajuns cu lectura.

Cam asta ar fi de spus despre tableta mea/e-reader. Este unul din cele mai frumoase și utile cadouri pe care le-am primit până acum și încerc să nu las o zi să treacă fără să o folosesc (ca să citesc dintr-un ebook, desigur, nu doar mail-uri și mesaje de pe facebook 🙂 ). 

Printre altele, e numai bună ca să-mi prelugesc șederea în pat, într-o dimineață ploiasă de week-end.

Ne citim mai pe seară, când o să povestesc, cel mai probabil, despre Lois McMaster Bujold (da, e scriitoare, genul feminin)  și romanele din seria Barrayar . sau să spun Vorkosigan Saga?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s