despre Goodreads

Posted on Updated on

După cum singuri se laudă, Goodreads este cel mai mare site din lume dedicat cărților și recomandărilor de lectură. Misiunea lor (ca toti au misiuni, mai nou, nu scopuri, obiective 🙂 ) este să ajute oamenii să găsească (și să povestească despre) Goodreads: Book reviews, recommendations, and discussioncărțile pe care le iubesc. Goodreads a fost lansat in 2007 și numără, 7 ani mai târziu, vreo 25 de milioane de useri, care au adăugat in listele lor de lecturi (cărți pe care le-au citit sau intentionează să le citească) recomandări pentru vreo 750 de milioane de volume, și au scris și postat vreo 29 de milioane de recenzii.

Au si un super-Motto: The right book in the right hands at the right time can change the world.

Ce beneficii ai dacă te înregistrezi pe site (e gratuit, nu-i complicat – username, password, adresa valida de mail sau te înscrii direct cu contul de facebook):

Meet your next favorite book.

– ești la curent cu ce citesc prietenii tăi, aceștia îți pot recomanda cărți

– împărtășești impresii despre cărțile pe care le-ai parcurs cu cititori din toate colturile lumii, îți faci o părere despre cărțile pe care intenționezi să le citești

– primești recomandări personalizate de cărți  – acestea sunt realizate de un program al site-ului, care ia în considerare ”20 billion data points to give suggestions tailored to your literary tastes”, mai pe românește, așa cum înțeleg eu – algoritmii iau în calcul cărțile pe care le-am adăugat ca citite, cum le-am notat, și le coreleaza cu notele primite de alte volume, cu datele de inregistrare ale acestora (carui gen/subgen apartin, de cine au fost scrise, publicate, ce premii au primit, cate editii au aparut, in ce limbi au fost traduse etc.)

– te poți împrieteni cu alți cititori, poți deveni fan al scriitorilor care au conturi pe site, te poți înscrie în grupuri de discuții  pe diverse teme legate de cărți,

– se fac fel si fel de clasamente (cu cele mai bune carti ale anului), se dau premii etc., se organizeaza concursuri gen Trivia, Quizz tests2013 Goodreads Choice Awards

– in cadrul diverselor campanii de marketing, te poti inscrie sa primesti volume gratuit/ in schimbul unei recenzii – asa-zisele Giveaways

– initiezi/organizezi evenimente legate de carti

– pe tableta mea e book-reader 🙂 (despre care am povestit in postarea trecuta), pe pagina de start a aplicatiei Goodreads (dedicata  sistemului Android Jellybeam – sistemul pe care functioneaza tableta) apare un buton denumit Barcode Scan.

Acesta este foarte util in cazul in care te afli intr-o librarie si vrei sa stii mai multe despre o carte…

Apesi pe Barcode Scan si se deschide un nou ecran ce contine  butoanele: SCAN A BOOK (pentru a scana o singura carte dupa codul de bare) si  START SCANNING (pentru scanarea mai multor carti). Desigur, exista si SCAN History, ca sa nu uiti cate (si ce) carti ai scanat, precum si PREFERENCES (l-am setat ca tableta mea sa scoata un sunet in clipa cand reuseste sa scaneze).

– cum scanezi efectiv? Pai, asezi obiectivul camere foto a tabletei (sau telefonului) in dreptul codului de bare de pe coperta cartii care te intereseaza si dai click pe START SCANNING din aplicatie. Pe ecran iti apare ce se vede prin obiectivul camerei tale foto 🙂 plus o zona dreptunghiulara, mai deschisa la culoare cu o linie rosie orizontala pe mijlocul ecranului. In partea de jos a acesteia scrie: Place a barcode inside the viewfinder rectangle to scan it 🙂 – Nu mai trebuie sa faci nimic; aplicatia va incerca sa citeasca singura codul de bare.

Sa nu uit, trebuie sa aveti tableta conectata la internet:)

Asaaa… Ce se intampla dupa scanarea codului de bare (acesta nu este altceva decat codul ISBN – un cod internaţional de identificare al cărţilor, CNP-ul oricarui titlu publicat, daca vreti; pentru publicatiile seriale, precum revistele, se foloseste codul ISSN)?

Veti primi  mesajul searching for ISBN.

Daca apare NOT AN ISBN – inseamna ca nu ati scanat ce trebuie 🙂 (adica in loc de codul ISBN/ISSN, ati scanat unul din codurile etichetelor puse de librarie pe volumul respectiv…).

In cazul in care ati scanat codul ISBN, fie sunteti anuntati ca volumul respectiv nu este inregistrat pe Goodreads, fie sunteti trimis direct pe pagina volumului de pe Goodreads, unde gasiti recenzii, comentarii, notele primite de aceasta…

Acestea fiind zise, va invit sa mergeti pe site si sa-l explorati. Este un loc fascinant, o experienta uimitoare, care va imbogati orice iubitor de carti si lectura.

In postarea urmatoare va voi povesti mai multe despre experientele mele pe Goodreads si despre facilitatile pe care acest site le ofera scriitorilor

Pana atunci, puteti vizita si pagina mea de autor, accesand  linkul din dreapta acestei postari, cel denumit – TAXIDERMIE :).

2 thoughts on “despre Goodreads

  Scurte #218 | Assassin CG said:
  11/04/2014 at 10:05 am

  […] câteva cuvinte despre […]

  Raluca said:
  02/04/2016 at 8:02 pm

  Cum poti sa citesti de
  pe goodreads?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s